четвртак, 27. март 2025.

POSNI KOLUTIĆI


Ovi starinski posni kolači od čajnih kolutića vraćaju mirise i ukuse detinjstva, kada su ih naše bake i tetke s ljubavlju spremale za slavu i porodična okupljanja. Jednostavni, a neodoljivi, nastaju spajanjem nežnih keksića sa slasnim filom, a zatim se uvaljaju u mirisni kokos, koji im daje prepoznatljiv izgled i teksturu. Svaki zalogaj budi uspomene na vreme kada su kolači bili pripremani s pažnjom, bez žurbe, uz smeh i priče koje su se prenosile s generacije na generaciju. Ovi mali slatki zalogaji nisu samo poslastica – oni su deo porodične tradicije koja se i danas rado neguje.  Svaki put kada vidim ove kolačiće kroz glavu mi prolazi pesma "još pamtim svoje detinjstvo rano"...



Posni kolači

Sastojci:

Posni cajni kolutici,
1 puding od vanilije,
1 posni margarin,
1 vanilija secer,
100 g kokosovog brasna,
sok za umakanje kolutica.

Priprema:

Skuvati puding na vodi( 3dl.- u 1 dl razmutiti puding,a preostala 2dl da provri sa 4 kasike secera i 1 vanilijom).Kad se ohladi puding,dodati posni margarin i umutiti.Cajne kolutice umakati u negazirani sok i sastavljati sa filom.Zatim uvaljati u kokosovo brasno.

среда, 26. март 2025.

Posne bunar kiflice


 Starinske kiflice i njihovi recepti često izazivaju sećanje na toplinu doma, miris sveže pečenih kolača i ljubav koju su u njih ulagale naše bake ili majke. One su obično bile jednostavne, ali prepune pažnje i tradicije, pravljene za posebne prilike, poput praznika, rođendana ili porodičnih okupljanja. Sećanje na takve trenutke može nas podsetiti na zajedničke trenutke sa porodicom, duge zime kada su u kući uvek mirisali kolači, i na to kako je svaki zalogaj bio pun ljubavi i pažnje.


Recepti za starinske kiflice nisu samo o sastojcima, već i o vezi sa prošlim vremenima. Mnoge bake su te male delikatne kiflice pravile sa puno strpljenja, prenosileći svoja tajna umeća na mlađe generacije. Na taj način, svaka kiflica postajala je deo porodične tradicije i dela sećanja na dragocene trenutke koje delimo sa onima koje volimo.

Ovo je jedan od takvih recepta 😊 Recept za posne bunare kiflice je poznat po tome što su veoma mekane i često se prave sa kvascem, a mogu biti punjene raznim filovima poput džema, oraha, čokolade, ili čak prazne, sa samo posipanjem šećera u prahu.







Sastojci:


250g margarina, ½ svezeg kvasca, 1 kasika secera, malo soli, 600g ostrog brasna, oko 300ml tople vode


Priprema:



U posudu usuti mlaku vodu,kasiku secera i kvasac,pa staviti na toplo da nadodje.
Brasno natreti sa margarinom i malo soli,dodati kvasac i zamesiti srednje meko testo.
Testo zavezati u krpu,tako da mozete varjacu provuci kroz cvor od krpe i spustiti testo u posudu sa hladnom vodom,a varjaca ce drzati testo.Testo treba da pliva u vodi.
Ostaviti testo oko 1h u vodi,ono ce u medjuvremenu isplivati.
Izvaditi testo i premesiti,ali bez dodavanja brasna.
Testo oblikovati u strudlu i seci komade,koje razvaljate u krug i isecete ga u 8 delova.Filovati pekmezom,makom ili poparenim orasima,pa motati kiflice.
Peci na 200C 20-tak minuta,da ostanu bele.
Uvaljati kiflice u prah secer.

уторак, 25. март 2025.

POSNI PAPRIKAS SA MIRISNIM STRUDLICAMA

   Volim kuvati na "kašiku". Paprikaš je tradicionalno jelo u mnogim kuhinjama. Ovaj recept je nastao tako što sam pretraživala rusku kuhinju i naišla na njihovu inačicu paprikaša. Prilagodila sam ga posnom jelu i nastao je ovaj odličan posni paprikaš sa štrudlicama. 
   U jednoj šerpi je skuvan ručak! 🥰
   Izuzetno je ukusan i bogat. Šampinjoni, krompir i pečena paprika se fenomenalno slažu, a štrudlice sa belim lukom su izuzetan dodatak. Fokus je na povrću, dobroj začinskoj paprici i naravno belom luku koji daje divnu aromu jelu.

   







Sastojci:

 veca glavica luka,
 2 mrkve, 1 persun,
500g sampinjona,
2 pecene crvene paprike,
3-4 krompira,
 1dl paradajz soka,
so , biber, lovorov list, bag zacin, crvena mlevena paprika
za strudlice:
 500g brasna,
 so, dve-tri kasike ulja,
 casa vrele vode,
 tri cena belog luka, malo persunovog lisca,
50g margarina

Priprema:

Zamestiti testo od brasna, malo soli, ulja i vrele vode. Testo dobro izraditi i ostaviti u frizider oko 20-tak minuta.
Dinstati luk na malo ulja, dodati mrkvu i persun iseckan na kockice. Posoliti i jos malo dinstati. Dodati oprane i naseckane sampinjone,zaciniti zacinima - so, biber, bag zacin, aleva paprika,lovorov list, a kada voda ispari iz gljiva dodati pecene paprike isecene na kockice i oguljen i nasecen krompir. Naliti vodom i paradajz sokom tako da bude dva-tri prsta iznad povrca.
Dok se sampinjoni dinstaju uzeti testo iz frizidera i podeliti ga na dva dela. Prvi deo testa razvaljati, polovinu margarina ravnomerno narendati po testu, a preko margarina rasporediti jedan deo belog luka i naseckanog persunovog lisca. Zaviti u strudlu i naseci na komade velicine 5cm. To isto ponoviti i sa drugim delom testa.
Kada paprikas prokuva, dodati strudlice u serpu i bez mesanja, samo protresanjem posude, skuvati do kraja povrce i strudlice.



   Ovo je jedan vrlo zasitan i zdrav obrok. Poslužite ga uz neku finu salati i mali komad hleba.
   Bićete zadovoljni i iznenađeni ukusom paprikaša sa mirisnim štrudlicama😊

Nazdravlje ❤️

autor recepta: JovanaVuk

POSNI BAKIN KOLAČ

Hrskavi spolja, a mekani iznutra, ovi slani bakin kolači pravo su iznenađenje za nepce! Testo je bogato začinima koji se savršeno stapaju—mirisni origano i ruzmarin donose mediteransku notu, beli luk i biber daju blagu pikantnost, dok kim i susam dodaju poseban šmek. Svaki zalogaj donosi pun, aromatičan ukus, a zlatno-pečena površina mami na još jedno parče. Idealni su kao grickalica a sjajno se uklapaju i u svečana posluženja. Jednostavni za pripremu, ali puni karaktera—baš kao bakin tajni recept!

Sastojci:

6 casa bijelog brasna
1,5 casa bijelog vina,
2 case ulja,
1 kasicica soli,
1 prasak za pecivo,
100 g susama
,5 gr. kima.(pola kesice)
origano, ruzmarin, malo mljeven paprike i malo bijelog luka u granulama, biber.


Priprema:

Sve sastojke zamjesiti,dobro ga izraditi i staviti u zamrzivac 10-tak minuta.Peci u presi za bakin kolac,a ko nema presu,moze da isjece na stapice i da pece u plehu. Napomena:1 casa = 2 dl.

POSNE KIFLICE (mjera za slavu)🥐

🥐U današnje vreme, kada je sve dostupno na dohvat ruke, malo šta može da zameni miris domaćeg, ručno pravljenog peciva. Posebno kada je reč o slavskim slanim kiflicama – neizostavnom delu svake trpeze, koje nose toplinu doma i pažnju domaćice u svakom zalogaju. Priprema  oko ca. 100 posnih kiflica nije samo kulinarski poduhvat, već i čin ljubavi i poštovanja prema gostima i tradiciji. Zato je važno odvojiti vreme, posvetiti se svakom pokretu – od mešenja testa do savijanja kiflica – jer se najlepši ukusi stvaraju polako, s pažnjom i radošću. Kada se dom ispuni mirisom tek pečenih kiflica, znate da ste darovali ne samo posluženje, već i deo sebe – a to je ono najvrednije što jedna domaćica može da pokloni svom domu. 
Od srca je recept ❤️🥐



Potrebno:
24 kašike otopljenog posnog margarina (vital)
1 litar mineralne vode
10 kašičica šećera
4 kašičice soli
4 kesice suvog kvasca
brašno (ja pripremim 2 kg ali mi ostane, ne upotrebi se svo brašno).

Kvasac potopiti u malo mlake vode sa malo šećera. Pomiješati mineralnu vodu i margarin, dodati nekoliko kašika brašna. Izmješati pa dodati so i šećer. Ponovo izmješati pa dodati kvasac. Uz stalno mješanje dodavati brašno. Zatim mjesiti sa mikserom ali sa metalnim "vijugama" a ne sa osnovnim nastavcima. Mjesiti uz dodavanje brašna najmanje 10-tak minuta. Zatim rukama doratiti tijesto sve dok masa ne bude fina i glatka. Pokriti čistom krpom i ostaviti da nadođe. Tijesto podijeliti na dva dijela pa oba posebno razviti oklagijom kao pitu (ne bas tanko kao za pitu). Presjeći nožem po sredini pa  sjeći širine 5 cm a dužina da bude nekih 30-tak cm, tako da sa 5 cm svedete na nulu (bude kao dugi trougao). Uvijati od šireg dijela ka užem. Redati u pouljen pleh. Peći na 200 stepeni dok ne porumene (nekih 25-30 min). Sve ponoviti i sa drugom polovinom tijesta. Ovo je mjera koju koristim za slavu i bude blizu 100 komada kiflica.
Možete ih pečene i prohlađene upakovati u zamrzivač. Pre upotrebe izvaditi i ostaviti na sobnoj temperaturi da se odlede. Ukusne su i hladne.

POSNE KIFLICE🥐






🥐Za mene je kuhinja više od mjesta gde se priprema hrana – to je moj mali raj, utočište u kojem nestaje umor, a nastaje magija ukusa i mirisa. Ništa me ne opušta kao miris sveže pečenog testa i zadovoljstvo koje donosi priprema peciva. Kada mjesim, oblikujem i pečem, zaboravim na umor i brige, jer kuhinja je moj odmor, verujte mi ❤️


Danas delim s vama recept za posne slane kiflice – mekane, mirisne i savršene za svaku priliku. Bilo da ih pravite za doručak, užinu ili goste, vjerujem da će vam postati omiljene. Spremite se da uživate u svakom zalogaju!

 Potrebno je:

1 kg mekog brašna 

1/2 litra mlake vode

1 kocka svježeg kvasca 

1 dl ulja 

3 kašike šećera 

1 kašika soli

U mlaku vodu dodajte kvasac u šećer i primiješajte da se Kvasac omekša. Dodajte so, ulje, brašno ali postepeno. Mijesite što duže, u suštini ako nemate mikser za tijesto onda oko nekih 6-7 minuta ručno. Što duže mijesite tijesto će biti ljepše.

 Ostaviti da nadođe, a zatim podijeliti na 5 loptica, svaku lopticu isjeći unakrsno(vidjeti sliku). Urolati kiflice , staviti u preh pa ostaviti ih 15-20 minuta da ponovo malo nadođu. Ovo je veoma bitno jer tek tad kiflice budu vazdušaste.

Ja sam ih pre pečenja nasprejala maslinovim uljem sa aromom Chili-ja. Peći na 200°C oko 17 minuta,  zavisi od Vaše rerne. 

Pečene premazite sa uljem ili vrelim istopljenim margarinom. 

Prijatno ❤️


Tri namaza


     Koliko puta ste se zapitali šta da napravite za drage goste za slavu ili jednostavno želite malo zdraviji obrok. Nudim vam tri odlična recepta za posne namaze. Sadrže namirnice koje se uvek mogu pronaći u vašoj kuhinji i frižideru. 


Danas je mnogo jednostavnije kuvati posnu hranu. U prodavnicama imamo veliki izbor namirnica sa svih strana sveta. Pre je bio pravi izazov kuvati posno, a raznovrsno. 


Nudim vam tri recepta za posni nama, pašteta, a ukoliko ih isprobajte nećete pogrešiti 😊






Namaz od dimljene pastrmke


Sastojci:


konzerva dimljene pastrmke, pola glavice crnog luka, dva-tri krastavca, sol, biber, dve kasike majoneza

Priprema:


Luk sitno naseckati, krastavac narendati na sitno rende i sjediniti sa ostalim sastojcima.



Salata od tunjevine sa kikirikijem


Sastojci:


2 tunjevine
1 glavica crnog luka (sitno isjeckati)
3 čena bijelog luka
100 grama tucanog kikirikija
4-5 pečenih paprika (one za zimnicu što se peku za zamrzivač)
so,biber,i 2 kašike posne majoneze i svjez persun.


Priprema:


Paprike se isjeku na male komadiće ili kockice ili trakice, kako ko voli..
Pomješati sa tunjevinom i lukom, dodati tucani kikiriki, posoliti i pobiberiti po želji, dodati majonez,(lijepo je i bez majoneze). 
Na kraju dodati sjeckan svjež peršun.

autor recepta: Kori.


Pasteta od tunjevine sa susamom


Sastojci:


-2 tunjevine
-1 margarin
-100 grama proprzenog susama 
-2 kasicice soka od limuna
-biber

Priprema:


dok se hladi susam,mikserom umutite tunjevinu i margarin, u to dodajte hladan susam i sve dobro izmjesati.Dodajte 2 kasisice cjedjenog limuna,posolite i pobiberite... ako stavljate u cinijice,ukrasite sa kolutom limuna... ukus je fenomenalan.

Autor recepta : Kori. 

napomena: ja sam stavila pola kolicine margarina i poprzenu mesavinu lana i susama.

понедељак, 24. март 2025.

POSNE KUGLICE

Posne kuglice koje se prave od viška materijala obično su sjajan način da se iskoristi ostatak hrane, a da se napravi ukusna poslastica. Ovaj recept je praktičan i kreativan, jer omogućava upotrebu namirnica koje bi inače bile spakovan negdje u ugao kuhinje 🤦‍♀️ dok ne prođe rok trajanja. Možda izgledom nisu najsavremeniji ali su ukusne.

Posni kolači


sastojci :
300 gr mljevene plazme ili nekog drugog posnog keksa)
100 gr šećera u prahu
100 gr kandiranog ananasa ili višanja
50 gr suvih grožđica
čokoladne mrvice ili pistaći
negazirni sok

Zamjesiti sve sastojke (kandirano voće isjeckati sitno) I  postepeno dodavati sok dok ne dobijete željenu tvrdoću od koje će te oblikovati kuglice. Kada sve oblikujete, uvaljajte ih ili u čokoladne mrvice ili nešto drugo po želji, pistaći, čokolada, kristal šećer, mljeveni keks, kokos itd)

субота, 22. март 2025.

Posni slani minjoni


Posni slani minjoni – uz malo truda i puno ljubavi


Kako se bliži naša posna slava, željele smo da trpeza bude bogata, šarena i, naravno, puna ukusa. Moja snajka i ja smo dugo tražile ideje i zajedno osmislile, a i s puno pažnje pripremile ove divne (probne) posne slane minjone i, uspjele smo 🥳. Ona mi je pomogla da sve zapišem do najsitnijih detalja, a svaku kockicu pravile smo sa mnogo ljubavi i želje da obradujemo naše goste.


Ovi minjoni su mekani, ukusni i dekorativni, a na stolu će sigurno privući pažnju i osvojiti goste već na prvi zalogaj. Recept dijelimo od srca, baš onako kako smo ih i pravile – sa osmehom i toplinom doma!


Potrebno je:

Kora:

300 gr brašna 

1 kašičica soli 

1 prašak za pecivo 

100 ml ulja

250 ml mineralne vode 

1 kašika senfa

Kašičica mljevne kurkume

5 kašika posnog jogurta (Alpro)

Fil:

450 gr posnom sirnog namaza

1 kašičica posnog margarina 

3 kisela krastavčića 

5-6 zelenih maslina

2 kašike sitno sjeckane crvene paprike (pečene)

2 kašike mljevenih oraha 

2 kašike mljevenih suncokret sjemenki

2 kašike mljevenog lana

1 kašičica soka od limuna

Malo mljevenog bibera


Priprema:

Za koru prvo pomešati suve sastojke pa dodati mokre i sve umutiti ručno, sa žicom za mućenje. Tijesto treba da bude malo gušće nego za palačinke, ako vam je gusto dodajte još 1-2 kašike posnog jogurta. 

 Smjesu izliti u veliki pleh obložen papirom i peći na 180°C oko 15-17 minuta dok ne dobije blago rumenu koru. Kada je pečeno ostaviti da se potpuno ohladi pa je presjeći po sredini pleha da dobijete dvije kore. 

Fil:

Umutiti krem sir sa svim navedenim sastojcima i premazati preko prve polovine kore. Zatim prekriti drugom polovinom i blago pritisnuti da se spoji sa filom. Po vrhu premazati sa 150g posnog krem sira i dekorisati po želji.

Ja sam stavila sjemenke nara i svjež kopar.



петак, 21. март 2025.

Mirisno, slano pecivo





Mirisno posno pecivo – meko, toplo i punjeno ukusom


Postoje trenuci kad nas zamiriše nešto iz rerne i odmah znamo – to je ono pravo. Ovo posno pecivo upravo je takvo! Meko, vazdušasto testo koje se topi pod prstima, a unutra nežan nadev koji spaja osvežavajuće i kremaste ukuse.


Punjenje je prava mala tajna – spoj sitno seckanog povrća i posnog fila koji svakom zalogaju daje punoću i bogat ukus. Idealno su za dane posta, ali toliko su ukusna da će ih rado uzeti svi za stolom, bez obzira na to koji je povod.


Najlepša su dok su još topla, ali ostaju mekana i sutradan, što ih čini savršenim za doručak, užinu ili uz šolju čaja u kasno popodne. Možeš ih poneti i na posao ili izlet – praktična, a domaća i zdrava grickalica.


Ako želiš da na svom stolu imaš nešto što miriše na domaće i pruža osećaj topline, probaj ovo pecivo, meni je idealno za slavu npr. Priprema je jednostavna, a rezultat će te sigurno osvojiti!


 Recept:


250 ml mineralne vode

250 ml obične mlake vode

1 kašika soli

2 kašike šećera

Kocka svježe germe

Oko 900 gr brašna

1 mala šolja ulja (cca 1 dl)


U običnoj mlakoj vodi rastopiti germu i šećer. Zatim dodati so i ulje i na kraju mineralnu vodu. Postepeno dodavati brašno i mijesiti dok ne dobijete finu glatku masu. Ostaviti da nadođe. Zatim tijesto podijeliti na dva dijela i uz pomoć sjekača ili čaše vaditi krugove, s tim da na jednom krugu izrežete i jedan unutrašnji krug (sa manjim sjekačem-modlom). Izrezani dio staviti preko neizrezanog dijela, da izgleda kao korpa.


Ja sam za fil koristila vegan sirni namaz, dodala sam sitno sjeckanu frišku papriku i sjeckanu posnu salamu.


Ostaviti da ponovo naraste (15-20 minuta).


Premazati sa uljem i posuti sa susamom.


Peći na 200°C. Ja sam ih pekla 17 minuta, ugasila rernu i nakon minut ih izvadila iz rerne i premazala sa maslinovim uljem.

Pastrmke



Pržene pastrmke – jednostavno, a tako ukusno!


Ponekad su najjednostavnija jela upravo ona koja nas najviše obraduju. Pržena pastrmka spada u tu kategoriju – nema tu puno filozofije, a rezultat je preukusan obrok.


Pastrmka je riba blagog ukusa, pa joj zaista ne treba mnogo dodataka. Sve što joj treba jeste malo soli, luk, možda prstohvat bibera, i naravno – dobra tava i kvalitetno ulje. Kad se lepo zapeče, spolja dobije hrskavu koricu, a unutra ostane sočna i meka. Najlepše je kad je poslužiš uz krompir salatu, malo limuna i, naravno, domaći hleb.


Ono što mi se kod pastrmke najviše dopada jeste njena jednostavnost. Nema tu komplikovanih začina, marinada koje čekaju satima… Riba, brašno i ulje – i gotov ručak!

Recept:

6-7 komada pastrmke očistiti i oprati, obrisati višak vode pa je zarezati nožem na par mjesta. Dobro posoliti i ostaviti pola sata u frižideru.


Isjeckati jednu glavicu crnog luka, dodati 1 kašiku vegete, malo sjeckanog peršuna, 2 čena sitno sjeckanog bijelog luka, sok od pola limuna pa napuniti zareze na ribi. Ribu uvaljati u kukuruzno brašno pa pržiti po 5 minuta sa obe strane.


Preliv:


3 čena sjeckanog bijelog luka


Sjeckani peršun


1 kašika vegete


3 kašike aceto balsamico


100 ml maslinovog ulja


Pečenu ribu premazati sa prelivom i posuti sjeckanim ruzmarinom.


(Recept je preuzet sa interneta)

 

четвртак, 20. март 2025.

Losos sa brokolijem

 

Prema savetima nutricionista, ribu bi trebali jesti bar dva puta u toku sedmice. Losos jeste skuplja varijanta ali je i bitno da se kvalitetno hranimo. Uz lososa sam servirala i pire od brokolija i kuvani krompir, a riba prelivena mediteranskim prelivom tako da Vam hljeb nije ni potreban uz ovo jelo.

Potrebno je:

Dimljeni losos

Glavica brokolija

Kuvani krompir 

Za mediteranski preliv:

Maslinovo ulje

Bijeli luk

Svježi peršun 

Što se tiče maslinovog ulja, najbolje je extra devičansko maslinovo. 

Priprema:

Losos ispržiti na malo maslinovog ulja sa obe strane. Pržen losos  izvaditi na papirni ubrus da upije višak masnoće. Glavicu brokolija očistiti, isjeći na komade i obariti a zatim ga ispasirati i posoliti po ukusu.

Krompir obariti.

Mediteranski preliv:

Ja stavim par kašika maslinovog ulja,  2 čena bijelog luka i sjeckan peršun. Servirati a zatim lososa preliti sa prelivom. Po želji možete dodati I ljute papričice ili biber i sl.začini.

Ovakav način pripreme lososa sam vidjela kod nutricionistkinje Dragane Lošić. (Ne samo ovaj već dosta drugih savjeta i recepata za zdravu ishranu).

Obrok je divan i lagan, a što je najbitnije zdrav je.



недеља, 16. март 2025.

POSNI NAMAZ SA SUŠENIM PARADAJZOM






Obožavam jednostavne recepte za vreme.posta. Posebno volim namaze koje možemo par dana da koristimo.ovaj je baš jednostavani na listije za našu posnu slavu.

 🫒 Potrebno je🫒:

Teglica leblebija (350g)

Teglica sušenog paradajza u ulju (140g, Lidl)

3 čena bijelog luka 

Malo svežeg bosiljka

So, biber, malo ljute papričice, kašičica mljevene paprike

I ulje iz teglice.

Leblebije ocijediti od tečnosti i staviti u blender. Dodati sušene paradajz (i ulje iz teglice dodati), bijeli luk, začine po ukusu i svježi bosiljak. Sve izblendati. 

Brzo, jednostavno i ukusno

недеља, 9. март 2025.

POSNA KREM ČORBA SA BUNDEVOM




potrebno je:

Manja butternut bundeve ili pola veće (buter bundeva)

1 veći krompir 

1 glavica luka 

1 veća mrkva

Maslinovo ulje 

750 ml vode sa temeljcem (stavila samvegan kocku za supu)

Ja sam dodala i vegan kobasice

Lovor, biber, so

Svježi peršun

1 čaša posne pavlake za kuvanje (rama)

Na malo ulja propržiti sitno sjeckan luk, pa dodati na kocke isjeckanu mrkvu, bundevu, krompir. Naliti sa temeljcem, dodati lovor i kuvati 15-tak minuta a dodati pavlaku i još koji minut kuvati da se sjedine ukusi. Zatim izvaditi lovor a kuvanu smjesu izblendati štapnim mikserom i dodati vezicu sjeckanog svježeg peršuna i začine i pustiti da vri još 2-3 minuta. Supa je predivno kremasta.

P.s za post na vodi, luk i povrće dinstajte na malo vode umjesto ulja.


субота, 8. март 2025.

RAJSKI KOKOS sa spirulinom


Za oko mi je "zapela" Spirulina, a znate onaj osjećaj kada obiđete sve prodavnice i ne nađete to što tražite.  Na kraju sam poručila preko interneta 🙄 Mislim, mogla sam staviti i običnu kolačarsku plavu boju, ali onda mi to nije to 💙
Potrebno je:


200 gr marcipana


1 kašika kokosovog ulja


1 dl kokosovog mlijeka


2 kašike eritrita (ili običnog šećera)


Kokosovo brašno oko 150 gr


Plus: kokosovo brašno za valjanje 4-5 kašika i pola kašičice plave spiruline.


Marcipan isjeckati pa dodati sve ostale sastojke pa izblendati. Po potrebi dodati još kokosa u slučaju da je masa premekana.


Oblikovati kuglice I uvaljati u kokos pomešan sa spirulinom. Vi možete umjesto spiruline staviti malo plave boje u prahu (eterika npr.).